Specialitásaink

Nyitott ajtó

Folyamatos napirend


Clipboard01

Az étkezéseknél figyelembe vesszük a gyermekek egyéni ízlését. A reggeli és az uzsonna folyamatos étkezéssel történik, az ebédnél közösen ülünk le az étkezéshez. Modellt nyújtunk és lehetőséget (textil terítő, üvegpohár, porcelán étkészlet, szalvéta) a kulturált étkezési szokásokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy úgy szervezzük az étkezéseket, hogy a gyermek ezek aktív résztvevője, befolyá-solója legyen (naposság, önálló terítés). Az ételallergiás gyerme-keknek speciális étrendet biztosítunk, ez az önkormányzati támogatástól függően ingyenes/térítés köteles.

Étkezés


Vegyes életkorú csoport

vegyes

Csoportjainkban különböző életkorú gyermekek töltik együtt mindennapjaikat. A gyermekek figyelnek egymásra,  tanulnak egymástól. Programunk elvárja a felnőttektől, hogy minden gyermekkel a tehetségével, a tempójával, a mozgásával egyéni igényeihezmérten, differenciáltan foglalkozzon. A vegyes életkorú csoport lehetőséget nyújt a természetes, családias együttélésre, így lehetőség van arra is, hogy a testvérek, a barátok együtt maradhassanak.


befogadas-491px-330px

Az óvodánkba érkező gyermekeknek igény és szükség szerinti befogadási időt biztosítunk a családdal együtt. Az anyás befogadásfolyamatában a gyermek lehetőséget kap a fokozatos elválásra, joga van sírni, megfi-gyelni, saját tárgyat behozni. Időt kap a gyerek és családja, hogy az új környezetet, személyeket elfogadja, időt kap a pedagógus, a szakemberek, a dajkák és a csoportba járó gyerekek az új csoporttárs megismerésére.          

 

Miért befogadás? Miért nem beszoktatás?
A befogadás számunkra azt jelenti, hogy türelmesen kivárjuk, amíg a gyermek közeledik. Mindenkinek szüksége van időre a tájékozódáshoz, joga van befolyásolni közeledésének módjait.

Anyás befogadás


nyitott ajtó

DOB Óvodánkban a szülőket egész évben nyitott ajtó várja, előzetes egyeztetést követően betekintést nyerhetnek gyermekük csoportjának életébe, ahol megfigyelhetik, együttjátszhatnak vele.

napirend

A DOB Óvoda nyitvatartásán belül a gyermekek érkezése és távozása a család életritmusához alkalmazkodik. A család és az óvoda egyeztetett szokásai biztosítják a nyugodt érkezést és elválást, a gyermek által kialakított szertartásokkal. Pl.: integetés az ablakból, rövidebb-hosszabb itt tartózkodás, szülő kikísérése az ajtóig...
Viszonylagos stabil időpontjaink:
8:00-9:00 folyamatos reggeli
12:00-13:00 ebéd
13:00-15:00 pihenés
15:00-15:30 folyamatos uzsonna
Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek a megkezdett tevékenységeket nyugodtan befejezhessék.