D.O.B. program

Differenciált Óvodai Bánásmód D.O.B. program

Dr. Hűvös Éva

A D.O.B. (Differenciált Óvodai Bánásmód) Óvodában 30 éve Trajber Lajosné, Vali néni vezetése alatt kutató-fejlesztő munka indult, melyet Dr. Hűvös Éva, a Fejlődés- és Neveléslélektani Tanszék tanársegéde végzett, az itt dolgozó szakemberekkel.

"Szakmászás"

Óvodánkban szakmai műhely működik, mely magában foglalja a pedagógiai munkánk elemzését, újragondolását, innoválását. A műhelyekhez publikációkat, filmeket készítünk.

D.O.B. alapelveink

Alapelveink
1. Nézd úgy a gyermeket, mint egyszeri és megismételhetetlen csodát! - Minden gyermeknek vannak felszínre hozható értékei. A felnőtt megfigyeléssel és a gyermek érdeklődésének megfelelő lehetőségek biztosításával tudja ezt megvalósítani.
2. Folyamatosan figyeld a gyermekek jelzéseit! - Az így szerzett ismereteink alapján tervezhetjük a differenciált fejlesztést.
3. Fogadd el a család értékeit, bízzál benne! - Csak együttműködve, egymást kiegészítve tudunk hatásosan nevelni.
4. Építs a meglévő értékekre! - Csak a meglévő értékeire tervezhető a differenciált bánásmód, a fejlesztés.
5. Ne siess, és ne siettess! - Bíznunk kell abban, hogy a gyermek és felnőtt a maga egyéni tempójában képes a fejlődésre. Állandó kommunikációnkkal ezt közvetítjük a gyermekek és a család felé.
6. Türelmesen várd ki, míg a gyermek közeledik! - Mindenkinek szüksége van időre a tájékozódáshoz, joga van befolyásolni közeledésének módjait.
7. Mutass példát megszólíthatóságból! - A gyermek érezze, hogy fontos nekünk, bármikor számíthat ránk.
8. Adj lehetőséget a gyermek változatos aktivitására! - Figyelembe véve a közösen kialakított, kulturált együttélés normáit , találja meg saját érdeklődésének irányát.
9. Vedd figyelembe a Szülő és a Család értékeit! - Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Együttműködésünk kölcsönösen befolyásolja a gyermekekkel való bánásmódot.
10. Tiszteld a játszó gyermeket! - A játszás a gyermek számára az a természetes tevékenység, melyben érzelmi élete gazdagodik, fantáziája színesedik, ismeretei gyarapodnak és elmélyülnek, vagyis személyisége folyamatosan alakul.