Specialitásaink

Nyitott ajtó

DOB Óvodánkban a szülőket egész évben nyitott ajtó várja, előzetes egyeztetést követően betekintést nyerhetnek gyermekük csoportjának életébe, ahol megfigyelhetik, együttjátszhatnak vele.

Anyás befogadás

Az óvodánkba érkező gyermekeknek igény és szükség szerinti befogadási időt biztosítunk a családdal együtt. Az anyás befogadásfolyamatában a gyermek lehetőséget kap a fokozatos elválásra, joga van sírni, megfi-gyelni, saját tárgyat behozni. Időt kap a gyerek és családja, hogy az új környezetet, személyeket elfogadja, időt kap a pedagógus, a szakemberek, a dajkák és a csoportba járó gyerekek az új csoporttárs megismerésére.          

 

Miért befogadás? Miért nem beszoktatás?
A befogadás számunkra azt jelenti, hogy türelmesen kivárjuk, amíg a gyermek közeledik. Mindenkinek szüksége van időre a tájékozódáshoz, joga van befolyásolni közeledésének módjait.

Vegyes életkorú csoportok

Csoportjainkban különböző életkorú gyermekek töltik együtt mindennapjaikat. A gyermekek figyelnek egymásra,  tanulnak egymástól. Programunk elvárja a felnőttektől, hogy minden gyermekkel a tehetségével, a tempójával, a mozgásával egyéni igényeihezmérten, differenciáltan foglalkozzon. A vegyes életkorú csoport lehetőséget nyújt a természetes, családias együttélésre, így lehetőség van arra is, hogy a testvérek, a barátok együtt maradhassanak.

Étkezés

Az étkezéseknél figyelembe vesszük a gyermekek egyéni ízlését. A reggeli és az uzsonna folyamatos étkezéssel történik, az ebédnél közösen ülünk le az étkezéshez. Modellt nyújtunk és lehetőséget (textil terítő, üvegpohár, porcelán étkészlet, szalvéta) a kulturált étkezési szokásokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy úgy szervezzük az étkezéseket, hogy a gyermek ezek aktív résztvevője, befolyá-solója legyen (naposság, önálló terítés). Az ételallergiás gyerme-keknek speciális étrendet biztosítunk, ez az önkormányzati támogatástól függően ingyenes/térítés köteles.

Folyamatos napirend

A DOB Óvoda nyitvatartásán belül a gyermekek érkezése és távozása a család életritmusához alkalmazkodik. A család és az óvoda egyeztetett szokásai biztosítják a nyugodt érkezést és elválást, a gyermek által kialakított szertartásokkal. Pl.: integetés az ablakból, rövidebb-hosszabb itt tartózkodás, szülő kikísérése az ajtóig...
Viszonylagos stabil időpontjaink:
8:00-9:00 folyamatos reggeli
12:00-13:00 ebéd
13:00-15:00 pihenés
15:00-15:30 folyamatos uzsonna
Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek a megkezdett tevékenységeket nyugodtan befejezhessék.